Gun je jezelf een nieuwe start of is het nog steeds iemands schuld?

Fieke en ik zijn allebei al zo’n vijf jaar scriptiebegeleider. Daardoor weten we als geen ander dat het afstuderen soms een heel moeizaam proces is.

Zeker als je bijvoorbeeld bij Inholland zit. Dan heb je weinig geleerd over hoe je een onderzoek moet doen. Terwijl je wel opeens moet voldoen aan de hoge eisen die Inholland –uit angst voor de inspectie- aan de scriptie stelt. En dan wordt er ook nog eens bezuinigd, waardoor je geen begeleider krijgt maar in een afstudeerkring terechtkomt. Zo’n kring waar je medestudenten je advies moeten geven over je onderzoek, terwijl iedereen zoiets heeft van: Hoe dan?!  Een hoop stress, want als je de inleverdeadline niet haalt, dan loop je weer een half jaar studievertraging op.

Ook als je niet bij Inholland zit kun je best wat aan te merken hebben op de opleiding en je begeleider. En -misschien nog wel erger- je hebt zelf een aantal dingen niet zo handig aangepakt. Je hebt te snel een enquête gemaakt en verspreid. Of je hebt één dag voor de deadline de afstudeerhandleiding erbij gepakt en komt erachter dat je ook nog een implementatieplan moet schrijven.

Wat wij merken bij veel studenten is dat zij de eerste keer dat zij bij ons komen heel erg bezig zijn met ‘de schuld’. Zij hebben het zelf niet goed gedaan. Of de begeleider. Of de opleiding. Of….

En dat hoort erbij. Je probeert voor jezelf duidelijk te krijgen waarom het niet lukt. Je wilt iets doen aan dat vervelende gevoel. Maar laten we eerlijk zijn. Het helpt niet om jezelf of iemand anders de schuld te blijven geven. Je bent geen ervaren onderzoeker. Dus maak je fouten. Op de opleiding gaan veel dingen niet goed. Je begeleider houdt zich niet aan de afspraken.

Je hebt gelijk: het is niet eerlijk. Maar blijf daar niet in hangen!

Als je te lang doorgaat met het geven van de schuld aan iemand dan ga je twijfelen. Als de opleiding zo slecht is, zullen zij mij dan wel goed beoordelen? Als ik zulke domme fouten heb gemaakt, ga ik het dan wel halen? Je vertrouwen in een goede afloop neemt af. En het kost je steeds meer moeite om constructief met je scriptie bezig te gaan.

Tijd om verder te gaan dus. Pak een blaadje en schrijf daar deze vraag op:

Hoe ga ik van hier verder?

Weet je het niet? Of weet je het wel? Maar zie je het niet zitten?Dan is het volgens ons tijd om hulp in te schakelen. Misschien wil je een studiegenoot eens laten kijken naar de structuur van je scriptie. Of met je docent in gesprek over je onderzoeksvragen.

Natuurlijk kun je ook onze hulp inschakelen. Tijdens het gratis intakegesprek bespreken wij hoe wij jou het beste kunnen helpen. Wij maken samen een actieplan, zodat jij weer aan de slag gaat. Wij zorgen voor een heldere onderzoeksvraag, een degelijk theoretisch kader en een goed uitgevoerd onderzoek. Zodat jij weer het vertrouwen terugkrijgt.