Is je scriptie afgekeurd. Ook dan kunnen deze scriptietips je helpen om je diploma te halen.

Taalfouten in verslagen

Hoe kunnen we helpen?

Je bent nu hier:
Print

Lees hier hoe je de twee meest gemaakte taalfouten in verslagen voor je opleiding kunt voorkomen. 

Schrijven is lastig. Het gaat dus ook te ver om alle taalfouten hier te behandelen. Daarom vertellen we je nu vast hoe je de twee meest gemaakte taalfouten kan voorkomen.

Twee taalfouten die het vaakst voorkomen

Ben jij degene die bij de groepsopdrachten naar het Nederlands moet kijken? Of heb je juist het gevoel dat je de hele basisschool niet op hebt zitten letten toen het over spelling en grammatica ging? Wie je ook bent, iedereen maakt taalfouten.

Wij hebben honderden scripties nagekeken. En nog steeds zoeken we bij elke scriptie die we lezen op hoe je bepaalde woorden schrijft. Dat is een kant van het verhaal. Aan de andere kant zien we vaak dezelfde fouten terugkomen. Blogs over dit thema komen vaak met een lijstje van tien of vijfentwintig meest gemaakte taalfouten. Dat is wel veel om allemaal op te letten bij het schrijven. In scripties, papers of essays kom ik eigenlijk maar twee taalfouten echt veel tegen. Als je daarop let en weet hoe je naar literatuur verwijst, dan ben je al een heel eind op weg.

1. D’s en t’s

De eerste is een klassieker. Dat zijn de fouten met d’s en t’s. Die worden er door de spelling- en grammaticacontrole er gek genoeg niet altijd uitgehaald. Dat betekent dat je zelf de werkwoorden die op een d (of toch een t) eindigen na moet kijken. Als je niet weet wat de regels zijn –of twijfelt-, zoek het op. Bijvoorbeeld hier.

2. Los of aan elkaar

In het Nederlands schrijf je samenstellingen verrassend vaak aan elkaar. Zeker als je het vergelijkt met het Engels. Bij twijfel kun je op www.woordenlijst.org opzoeken wat de juiste schrijfwijze is. In scripties worden deze woorden vaak los van elkaar geschreven, terwijl ze aan elkaar horen:

  • Gebruikmaken van
  • Erdoor
  • Afstudeerbegeleider
  • Literatuuronderzoek
  • Langetermijnplanning en
  • Bachelorscriptie

Om het moeilijk te maken: een aantal woorden schrijf je niet aan elkaar. Een paar voorbeelden:

  • Door middel van
  • Aan bod komen
  • Ergens naar op zoek zijn (ben je iets aan het opzoeken dan schrijf je het wel weer aan elkaar)

Nog een laatste tip: vermijd het woord ‘ik’ en ‘wij’ in je scriptie. Die woorden mogen alleen voorkomen in het voorwoord. De rest van de tekst is zakelijk. Spreek desnoods over ‘de onderzoeker’ als je het over jezelf hebt, maar blijf in de derde persoon schrijven.

Goed: Het onderzoek is uitgevoerd.
Fout: Ik heb onderzoek uitgevoerd.

 

Ben je student en vind je het moeilijk om sterk te schrijven zonder fouten?  Neem dan contact met ons op.