Drie vragen bij uitstelgedrag
Hoe kunnen we helpen?
Drie vragen om aan jezelf te stellen bij uitstelgedrag tijdens het studeren
Uitstelgedrag tijdens het studeren kennen we allemaal. En iedereen lijkt er wat over te weten. Ongeveer een kwart van alle pagina’s op internet bestaat uit artikelen over uitstelgedrag en hoe je weer productief wordt. Tenminste zo lijkt het als je op internet op zoek gaat naar die ene gouden tip die ervoor zorgt dat je nooit meer wat uitstelt. Laat ik het positief formuleren: die tip heb ik nog nooit gevonden.
Merk je aan jezelf dat je uitstelt, dan is het tijd voor een realitycheck. Mij helpen deze drie vragen het meest.
1. Wat stel ik precies uit?
Vaak helpt het om zo specifiek (SMART) mogelijk te zijn. Waaruit bestaat de taak die ik aan het uitstellen ben? Kan ik met een deel van die taak al wel beginnen?
Of blijkt iets wat ik uitstel een kwestie van vijf minuten werk te zijn? Bijvoorbeeld een moeilijk telefoontje te plegen. David Allen, auteur van een van de beste boeken over dit onderwerp, zou deze vraag stellen: what’s the next step? Soms weet je gewoon niet zo goed hoe je bijvoorbeeld je scriptie aan moet pakken, maar weet je wel dat het nu tijd is om de begeleider te mailen. Of dat je nu een plan moet maken om systematisch literatuur te gaan zoeken. Weten wat je precies moet doen kan je helpen bij het doorbreken van uitstelgedrag.
2. Wat zit erachter het uitstellengedrag tijdens het studeren?
Niet alles wat je uitstelt heeft dezelfde oorzaak. Soms kun je de oorzaak zelf oplossen. Soms heb je hulp nodig. Vaak helpt het om meer zicht te krijgen op de oorzaken van uitstelgedrag. Twee voorbeelden.
Het organiseren van een weekend weg met mijn gezin heb ik uitgesteld omdat ik niet kon overzien hoe ik het aan moest pakken. Mijn oplossing? Ik heb hulp gevraagd aan mijn partner.
Het schrijven van deze blog heb ik uitgesteld omdat ik bang was dat het niet goed genoeg was. Dit heb ik anders aangepakt. Ik heb deze blog eerst zelf geschreven. En later ben ik pas gaan lezen wat anderen hierover te zeggen hadden.
Soms stel ik iets uit omdat ik gewoon te moe ben. Morgen weer een nieuwe dag.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je iets uitstelt omdat het in je hoofd (nergens anders) echt vreselijk is. Het helpt niet om je taken overzichtelijk te maken, of je ervan bewust te zijn waarom je iets uitstelt. Daarvoor gebruik ik de derde vraag.
3. Wat zou ik aan iemand anders adviseren?
Stel dat iemand al twee jaar aan zijn scriptie werkt zonder resultaat. Zou je het dan een goed idee vinden dat hij of zij daar hulp bij vraagt? Of vind je dat diegene zich moet schamen daarvoor? En moet blijven proberen het alleen te doen?
Over onszelf oordelen wij vaak veel harder dan over anderen met hetzelfde probleem. Het kan dan helpen om van een afstand naar jezelf te kijken en aan je zelf het advies te geven wat je aan een ander zou geven. Dat betekent dat je misschien even pauze neemt, de deadline een maand opschuift of hulp zoekt. Weet je niet wat in jouw geval het beste is voor je zelf? Of vind je het moeilijk om keuzes te maken? Of bepaalde studieproblemen aan te pakken? Praat er dan met iemand over en blijf niet alleen tobben.
Tot slot een laatste tip om uitstelgedrag tijdens het studeren de baas te worden
Bel of mail ons. Wij hebben jarenlange ervaring en weten hoe we uitstelgedrag kunnen aanpakken. Waarom moeilijk doen als het samen kan?