Is je scriptie afgekeurd. Ook dan kunnen deze scriptietips je helpen om je diploma te halen.

Checklist vóór het inleveren

Hoe kunnen we helpen?

Je bent nu hier:
Print

Checklist: 10 dingen om te controleren voordat je je scriptie inlevert

Yes, bijna klaar met je scriptie! In die laatste sprint snappen we dat je zo snel mogelijk alles in één document gooit, een quick scan doet en er klaar mee wilt zijn. Maar we zien vaak dat studenten toch last minute wat dingen over het hoofd zien die net het verschil kunnen maken voor je cijfer. Daarom maken wij het je gemakkelijker met behulp van de volgende checklist:

 1. Herhaal de hoofdvraag in de conclusie en zorg dat deze ook overeenkomt met de hoofdvraag in de inleiding. We zien vaak dat de hoofdvraag in de inleiding (vaak overgenomen uit het onderzoeksvoorstel) gedurende het onderzoek doen en scriptie schrijven niet meer wordt aangepast, terwijl er toch vaak nog aan wordt gesleuteld.
 2. En: heb je die hoofdvraag (en deelvragen) wel beantwoord? Controleer of je in je scriptie antwoord hebt gegeven op al je deelvragen en in de conclusie een concreet en duidelijk antwoord formuleert op je hoofdvraag.

Tip! Beoordelaars hebben niet veel tijd, dus liefst met dit soort zinnen:
Nu de deelvragen zijn beantwoord, kan er antwoord worden gegeven op de hoofdvraag: …

 1. Scan de verschillende paragrafen en alinea’s nog eens en zorg dat ze binnen een hoofdstuk allemaal op elkaar aansluiten met behulp van bruggetjes. Zo zorg je dat de rode draad van je scriptie duidelijk is, je niet van de hak op de tak springt en de lezer niet zelf verbanden hoeft te leggen.

Voorbeeldzinnen:

“Een volgend kernaspect van X is …”

“Uit bron A blijkt dat naast X ook Y een belangrijke rol speelt bij …”

“De resultaten leveren een belangrijke bijdrage aan …”

“Naast de beschreven indicatoren is ook …”

“Door de bovengenoemde methoden te gebruiken, is geprobeerd om …”

“Hoewel veel onderzoek is gedaan naar X, is er geen onderzoek dat …”

“Dit laat zien dat er behoefte is aan …”

 1. Zorg dat alle figuren en tabellen zowel een nummer als een titel hebben. En dat je hier correct naar verwijst in de tekst.
 2. Klopt de nummering van de bijlagen? De paginanummers laat je in de bijlagen doorgaan. Controleer -net zoals bij punt 4- of de verwijzingen in de tekst nog kloppen met de bijlagen. Belangrijk: nummer de bijlagen apart, dus: Bijlage 1, Bijlage 2 etc.
  Tip: De bijlages krijgen géén hoofdstuknummer!
 3. Pak het beoordelingsformulier voor je scriptie er nog eens bij. Hier staat meestal in aangegeven uit welke onderdelen je scriptie moet bestaan en waar deze aan moeten voldoen. Vul je scriptie nog aan waar nodig.
 4. De samenvatting, het voorwoord en de inhoudsopgave staan niet in de inhoudsopgave vermeld. Hoofdstuk 1 is vaak de inleiding.
 5. Heb je de bronnen wel in de juiste referentiestijl genoteerd? Veel studenten maken gebruik van handige tools om automatisch bronvermelding te genereren. Vaak staan er in de bronvermelding toch nog kleine foutjes. Handig dus om hier nog een keer naar te kijken.

De meest gemaakte fout: … worden opgemaakt. (Hando, 2009)
In plaats van: … worden opgemaakt (Hando, 2009).

 1. Doe een laatste lay-out check en maak een pdf-bestand van je scriptie. Klopt de pagina-indeling nog en komt de inhoudsopgave nog overeen met de paginanummers? Is er niet net een tabel of figuur naar de volgende bladzijde gesprongen? Om te voorkomen dat de lay-out door een andere Word-versie wordt aangepast, is het slim om je scriptie als pdf-bestand in te leveren.
 2. En uiteraard: controleer het aantal woorden en laat iemand een spelling en grammatica controle doen. Bij sommige studies zijn ze hier erg streng op en krijg je een onvoldoende als je niet voldoet aan de criteria. Laat die taalfanatiekeling in je sociale kring losgaan op je scriptie of laat dit doen door een expert tegen een vergoeding.

Word jij ook blij van onze tips? We kunnen je nog veel meer bieden. Bijvoorbeeld persoonlijke ondersteuning bij de verdediging van je scriptie!