De scriptiebeoordelaar

Hoe kunnen we helpen?

Je bent nu hier:
Print

Ken je beoordelaar en scoor hoger voor je scriptie

Lees hier wat je kan doen om jouw scriptie beoordelaar zo gunstig mogelijk te stemmen (lees: meer kans te maken op een goedgekeurde scriptie).

De beoordelaar van je scriptie heeft weinig tijd

Een blije beoordelaar is er een die sneller mooie cijfers geeft. En bergen leeswerk maken het er niet makkelijker op voor je beoordelaar. Zeg nou zelf: wat beoordeelt makkelijker, een korte en bondige scriptie of een langdradig stuk dat ‘lekker wollig’ is?

Tip: Voorkom herhalingen en schrijf ‘to the point’ door vooraf te bedenken wat je wil overbrengen.


Als de beoordelaar je scriptie niet snapt, raakt hij geïrriteerd

Om een scriptie te beoordelen moet de scriptie in de eerste plaats duidelijk zijn. Als de scriptie niet duidelijk genoeg is moet de beoordelaar zelf gaan puzzelen. Dat kost tijd en is moeilijk. Zeker als de beoordelaar (en zo zijn ze) op het formulier precies uit wil leggen wat er niet goed is gegaan en -als je geluk hebt- hoe dat verbeterd kan worden.

Tip: Wat voor jou duidelijk is, is niet voor iedereen duidelijk. Laat iemand anders je scriptie daarom nalezen voordat je hem inlevert.

Licht de belangrijkste keuzes toe

Als het wel duidelijk is wat er staat dan is het tijd voor de volgende vraag van de beoordelaar. Die vreselijke waaromvraag. Onderzoek doen is keuzes maken.  En die keuzes moet je toelichten, ook als je achteraf denkt: ‘dat was niet zo handig’. Het theoretisch kader (literatuuronderzoek) is bijvoorbeeld vaak lastig om goed te structureren. Het helpt daarom om uit te leggen hoe je theoretisch kader is opgebouwd. Ook als het dan toch niet helemaal logisch is, is het voor de beoordelaar wel te volgen. Wanneer je goed uitlegt waarom je je onderzoek op een bepaalde manier hebt afgebakend helpt dat de beoordelaar ook om goed te snappen waarover (en over wie) je onderzoek gaat.

Tip: Stel jezelf bij het lezen van je scriptie regelmatig de vraag: waarom heb ik hiervoor gekozen EN staat dat er ook?

Leest de beoordelaar je scriptie een samenhangend verhaal?

Hoewel het beoordelingsformulier bestaat uit allerlei onderdelen kijkt de beoordelaar veel naar de samenhang van de scriptie. Je kunt dan denken aan zaken als:

  • Leidt de aanleiding van de scriptie op een logische manier tot d(i)e hoofdvraag van je scriptie?
  • Komen de aanbevelingen voort uit de conclusies?

Wat verrassend vaak gebeurt is dat vragen wel worden gesteld worden, maar niet beantwoord.

  • De definitie van een begrip wordt beloofd, maar niet gegeven.
  • De deelvraag gaat over welke factoren van invloed op iets zijn. Gek genoeg wordt er nergens in de scriptie expliciet genoemd welke factoren dat dan zijn.

Dat brengt dat de beoordelaar tot de belangrijkste vraag: hoe goed wordt de hoofdvraag beantwoord?

Tip: Een scriptie schrijven is een vraag stapsgewijs beantwoorden. Heb je net als de beoordelaar weinig tijd, beantwoord dan in ieder geval je hoofdvraag zo goed mogelijk!

Onze hulp

Soms komen studenten bij ons met een afgekeurde scriptie of onderzoeksvoorstel. Wil je dit voorkomen? Schakel dan onze hulp in om je scriptie beoordelingsproof te maken!