Hoofdvraag

Hoofd- en bijzaken én ADHD

Hoe kunnen we helpen?

Je bent nu hier:
Print

Hoofd- en bijzaken én ADHD

Het scheiden van hoofd- en bijzaken is lastig- of je nou een ADHD brein hebt of niet… Lees hier hoe tijdswinst-screenen ook voor jou hét verschil kan maken!

Je brein wil houvast
Voordat we starten met het ‘tijdswinst-screenen’ even een korte intro… Tijdens het studeren (en werken) ga je waarschijnlijk proberen om je aandacht te focussen. Hoe beter je oplet, hoe meer je onthoudt. Toch? Dat is zeker zo, maar hoe weet je brein waar de aandacht naar toe moet? Waar leg je die focus eigenlijk?

Eigenlijk heeft je brein houvast nodig. De kern om alle informatie aan op te hangen. Er staat immers zoveel in een tekst. En tijdens colleges wordt zoveel uitgelegd… onthoud dat maar eens. Pas als je weet wat de hoofdzaak is, kan je alle details daaraan linken. En daar ligt nou precies het probleem: Het vinden van de kern is niet altijd even makkelijk.

Het scheiden van hoofd- en bijzaken én ADHD?

Het vinden van de kern is voor alle studenten lastig, maar wat nou als je een (ADHD-)brein hebt dat alles belangrijk, interessant én leuk vindt? In het begin gaat het nog wel. Je start goed, onthoudt dingen, snapt het ook, maar dan begint het emmertje over te lopen. Je kan je overweldigd voelen. Pff… binnen 10 minuten ben je eigenlijk al toe aan een pauze.

En dat is waar de tijdswinst-techniek in beeld komt.

Dé tijdswinst-oplossing 

Er is een snelle manier om de kern voor jezelf te vinden. Vaak staat de kern namelijk al in je studieboek. In titels, plaatjes, koppen en tekstboxes. Maar dat is juist wat we vooraf vergeten te lezen. Ok, tekstboxes misschien wel, maar zeg eens eerlijk: lees jij altijd alle titels voordat je in de tekst duikt?

Bedenk nu hoeveel tijd het kost om de titels, plaatjes, koppen en tekstboxes te lezen per hoofdstuk. 10 minuten? Da’s soms zelfs al veel. Dus waarom investeer je die 10 minuten niet voordat je een college gaat volgen of voordat je gaat studeren?

Want: heeft je brein de hoofdzaak scherp? Dan hoef je de rest alleen nog maar te linken aan de kern.

Onze gouden tip: reserveer 10 minuten van je tijd voordat je gaat studeren. Tijdswinst-screenen is niets anders dan het lezen van titels, bijschriften, koppen en tekstboxes, het bekijken van plaatjes en andere opvallende zaken. Dat helpt je (ADHD) brein om snel de hoofd- en bijzaken te kunnen scheiden.

Simpel, clean en effectief.

Er zijn nog veel meer tips en tricks om de kapstok (kern) uit teksten te halen. Wil je meer hulp bij efficiënt studeren? Met of zonder een brein dat alles interessant vindt? Neem dan contact met ons op.