Planning en studie

Hoe kunnen we helpen?

Je bent nu hier:
Print

Je studie en je planning: niet de beste match?

Planning en je studie. Iedereen doet het, maar het werkt dus niet altijd.

Stel:

Je verslag moet op 10 december af zijn. Een paar dagen eerder eigenlijk, dan heb je nog wat uitloop. Nu is het gewoon een kwestie van de activiteiten over de verschillende weken verspreiden. Vijftien minuten ben je ermee bezig geweest. Maar dat kwam omdat je de tabel nog moest lay-outen. Het maken van een planning is best simpel. Zeker als je er zo naar kijkt.
In de praktijk is je planning helaas niet altijd een goed hulpmiddel. De planning zorgt er niet op ‘magische wijze’ voor dat je je stukken (zonder stress) op tijd inlevert. Misschien komt er toch meer bij kijken dan een kwartier een tabel lay-outen.

 

Wat gaat er mis bij het maken van een planning voor je studie?

Een planning maak je omdat je ergens goed aan wilt beginnen. Gek genoeg kan een planning leiden tot uitstelgedrag. Stel je bijvoorbeeld voor dat je er bij het maken van een planning achter komt dat je nog genoeg tijd hebt voor je verslag. Waarom zou je dan niet morgen beginnen? Of als je vandaag begint, waarom zou je dan niet morgen vrij nemen? Je planning is dan niet dat hulpmiddel dat jou motiveert.

Het kan ook de andere kant opgaan. Je ontdekt opeens dat je helemaal niet zoveel tijd meer hebt voor de scriptie. De planning die je hebt gemaakt leidt tot stress. Haal ik de deadline wel? Dat is de vraag die je blijft achtervolgen. Je gaat je zorgen maken over de scriptie in plaats van dat je eraan gaat werken.

Een planning kan je ook op een andere manier afleiden van je scriptie. Bij het plannen helikopter je wat rond boven je agenda. En dan bedenk je je: oh ja, ik moet niet alleen een scriptie schrijven! Ik moet ook nog … en … Dat is toch ook belangrijk? En wat is eigenlijk de zin van het leven? En zal ik voordat ik start met een betekenisvol leven niet even opruimen? Gaan sporten? Gezonde boodschappen halen? Misschien alvast bekijken of er vacatures zijn waar ik na mijn studie kan gaan werken?

Best raar eigenlijk dat als je met iets wilt beginnen, een planning er juist voor kan zorgen dat je je scriptie uitstelt, gestrest raakt en afgeleid wordt.

Wij geloven dat een planning wel een goed hulpmiddel kan zijn. Zeker als je in je planning rekening houdt met deze valkuilen.

Onze tips voor het maken van een studie planning

Nauwkeurig bepalen wat je moet doen

Het allerbelangrijkste van een planning is dat je nauwkeurig bepaalt wat je moet doen. Dat is ook de enige manier waarop je goed in kunt schatten hoeveel tijd iets kost. De inhoudsopgave van je scriptie en de stappen die je gaat zetten bij de uitvoering van je onderzoek kunnen daar heel goed bij helpen.

Stel dat je bijvoorbeeld tien interviews wilt gaan doen. Dan is het handig om alle tussenstappen van het maken van je topiclijst tot het analyseren van je interviews op te schrijven. Als duidelijk is welke stappen je achter elkaar moet nemen lijkt de weg naar de eindstreep een stuk makkelijker. Je weet waar te beginnen en wat te doen. Dan heb je dus een planning die je wel motiveert.

Tijd reserveren in je studieplanning

Nadat je hebt ingeschat hoeveel tijd de verschillende tussenstappen kosten kun je die over de verschillende weken verdelen. Overschat daarbij jezelf niet. Een scriptie schrijven kost best veel energie en concentratie. Reserveer daarom de tijdsblokken wanneer jij op je best bent voor je scriptie. Liever vijf ochtenden werken van 9 tot 12, dan het hele weekend van vrijdag tot en met zondag de hele dag aan je scriptie. Groot voordeel: als je tijdsblokken reserveert, houd je ook nog een leven over.

Anticipeer op onverwachte zaken

Goed, je hebt nu een superplanning gemaakt. Er is nog een probleem dat je moet tackelen: de rest van de wereld houdt zich niet aan je planning. Je afstudeerbegeleider mailt niet terug, je respondenten vullen niet binnen twee weken de enquête in en oja dat leuke feest. Houd hier rekening mee. Reserveer genoeg tijd voor enquêtes en interviews en maak duidelijke afspraken met je begeleider. Natuurlijk zal je scriptie niet helemaal volgens plan verlopen, maar jij hebt je in ieder geval goed voorbereid op the battle.

Lukt het je toch niet helemaal en ben je bang dat je je planning of diploma niet gaat halen? Schakel ons dan in! Want afspraken met een ander werken vaak beter dan met jezelf.